WARTO WIEDZIEĆ
CO MOŻNA WRZUCAĆ DO KOMPOSTOWNIKA ?
1. Liście opadłe z drzew lub krzewów jeśli nie zostały uszkodzone przez choroby i szkodniki
2. Kolejne warstwy kompostu można oddzielać warstwami ziemi, złożonych z torfu, starej ziemi ze starych doniczek
3. Słomę, trot, sucha trawa, cieniutkie ścinki drewna, rozdrobniona kora, drobniutkie gałązki z drzew lub krzewów
4. Popiół w ilości nie większej jak 3-5 kg/m3 materiału kompostowanego
5. Odpadki kuchenne należy przysypać warstwą ziemi
6. Obierki z warzyw, obierki owoców, skorupki jaj, fusy po kawie, fusy po herbacie, resztki posiłków (bez mięsa, tłuszczu)
7. Tylko suche chwasty,perz, pokrzywę lub skrzyp polny
8. Na kompost nadają się również resztki roślin: kwiatów, bylin, liści z truskawek, nać marchwi, nać pietruszki, nać kopru
9. Najlepszym składnikiem kompostu jest skoszona trawa i kępy traw z ziemią (czyli darń)
CZEGO NIE WRZUCAĆ DO KOMPOSTOWNIKA ?
1. Roślin zainfekowanych różnymi rodzajami chorób i szkodników
2. Grubych gałęzi, liści np. liści dębu, ponieważ będą się one długo rozkładały
3. Tuje - np. po przycięciu żywopłotu
4. Odpadków, które mogą być skażone, rosnących obok szlaków komunikacyjnych
5. Nieodpowiednie na kompost są też skórki cytrusów - pomarańczy,manadarynek,cytryn,grejfrutów lub pamelo
6. Nie wrzucać warzyw z zupy zwłaszcza tych gotowanych z mięsem
7. Kości,tłuszczu,mięsa,całych jaj
8. Zwierzęcych odchodów
9. Liście orzecha włoskiego